Kaj pomeni zastopati Kanado na Svetovnem prvenstvu v jahanju islandskih konj?

Victoria Stoncius bo odgovorila na to vprašanje samo za vas. Na WM je prvič sodelovala leta 2009 kot mladi jahač. Skupno je bila na štirih svetovnih prvenstvih, od tega je na treh nastopila na “izposojenem” konju. Spoznali smo se na posestvu Gestüt Norderheide teden dni pred WM 2019 in prav neverjetno je, kako imajo ljudje iz popolnoma različnih držav toliko skupnega.

Ja, jahate na svetovnem, na veliki ovalni stezi, na stotine in morda celo na tisoče ljudi, ki vas gleda in vas ocenjuje.  
Ampak, je veliko več kot to.  

  • Ves čas porabiš za pripravo in pakiranje, preden sploh zapustiš Kanado  
  • Ves čas v Nemčiji treniraš s konjem, ki si ga šele spoznal  
  • Spoznavanje nove kulture in morda celo novega jezika  
  • Spoznavanje, svojih mej  
  • Nadzor nad vsemi živci in tesnobo, ki so vodijo do prvega dne svetovnega prvenstva

Nič od tega ni enostavno. Vendar je ves trud poplačan, ko vaš konj prvič stopi na ovalno stezo. Za to je bilo vse in da, to se splača. Imela sem priložnost odpotovati v Nemčijo štiri tedne pred svetovnim prvenstvom v lanskem juliju, da bi začel trenirati. Imela sem izjemno srečo, da sem že poznal konja, ki ga bom jahala. V preteklosti bi poskusila nekaj konjev, preden smo izbrali najboljšega za svetovno prvenstvo. Večina jahačev kanadskega moštva najame konje v Evropi zaradi visokih stroškov prevoza konja. Zaradi tega nimamo veliko časa za treniranje. Vse je odvisno od tega, koliko prej lahko pridemo pred svetovnim prvenstvom. To postavlja kanadsko moštvo v slabši položaj v primerjavi z drugimi jahači, ki so leta trenirali s konji za svetovno prvenstvo. Toda skoraj vsako leto smo še vedno sposobni poslati ekipo, kljub vsem tem izzivom.

Z nekaj pomoči Gotza Georgea (Gestüt Norderheide) in Steva Kosterja smo uspeli izslediti konja, ki sem ga jahala leta 2013, ki je zdaj živel v Južni Nemčiji. Nova lastnica Tilberija von Blumencron (Judith Roth) je bila zelo navdušena nad priložnostjo, da je znova zastopal Kanado in pristala na najemno pogodbo. Dogovorili smo se, da bo Tilberi nekaj časa treniral s svojim prvotnim rejcem in jahačem, jaz pa bi potem z njimi trenirala v juliju.  Na Islandpferdehof Blumencron (Marina Mueller von Blumencron) sem prispela 2. julija 2019. Kmetija je tik pred Hamburgom v Nemčiji. Izdelali smo načrt treninga in skoraj vsak dan delali, pa naj bo dež ali sonce. Trenirali smo na ovalni stezi, terenih in maneži. Pomembno je bilo ohranjati konja svežega in navdušenega nad delom.  Hlev je bil zgrajen leta 1885 in celotna posest je zgrajena na hribu.

Victoria and Tilberi na prvenstvu Norderheide Open.

Po enotedenskem treningu na posestvu Blumencron sva 13. Julija nastopila na prvenstvu Norderheide Open. Prišla sva v finale tako v V1 kot v T2.
V1:
Ocena predtekmovanja: 6.17
Ocena v finalu: 5.60 (5. mesto)
T2:
Ocena predtekmovanja : 6.53
Ocena v finalu : 6.96 (1. mesto)

Po Norderheide Openu sem ostala nekaj dodatnih dni na posestvu Gotza Georgea Gestut Norderheide, da sem spoznala Sarah Lefebvre (jahačica) in Kassie Brennan (groom), ostale člane kanadske ekipe. V tem času smo dokončno oblikovali vse načrte in pripravili hrano za Nacionalni večer.
Odločili smo se za serviranje prekajenega lososa, čokoladic Nanaimo in Cezarjev (koktail s paradižnika).
Testirali smo čokoladic Caesars in Nanaimo na delavcih in obiskovalcih posestva. Sprva niso bili prepričani, a so si že po prvem ugrizu zaželeli naslednjega.

Po pripravi hrane in drugih dogovorov za svetovno prvenstvo sem se še za dva tedna treninga napotilaodšla nazaj na posestvo Blumencron. Nadaljevali smo z načrtom treningov in delali na nekaterih težavah, ki so se pojavile na tekmovanju. Čas je minil zelo hitro in preden sem vedela, je bil čas, da se odpeljem v Berlin.

1. avgusta smo konje naložili v Gotzovo prikolico in se odpravili. Vožnja je bila približno 4 ure in lepo je bilo videti nemško podeželje. V Berlinu smo prispeli med prvimi zato smo imeli čas, da v miru postavimo naš kamp in bokse za konje.
Zvečer sva se s Sarah odločili, da bova konje sprehajali le v roki okoli prizorišča. Konji so bili utrujeni od dneva in nismo želeli pretiravati. Konje smo prehodili od hleva do ovalne trening in tekmovalne steze. Na voljo je bilo nekaj lepe trave in tam smo stali s konji in opazovali ostale jahače. Neverjetno je bilo videti  veliko talenta na progi. V naslednjih dneh smo se odločili, da to storimo še enkrat, da bomo pustili konje na pašo in izkoristili priložnost, da vidimo najboljše od najboljših jahačev.

Sobota, 3. avgust 2019
To je bil dan za uradni veterinarski pregled in Nacionalni večer. Veterinarji so pregledali konje, da bi se prepričali, ali so sposobni tekmovati. Vsi konji kanadske ekipe so opravili nekaj manjših prilagoditev podkvic.
Po navdušenju nad veterinarskim pregledom smo morali pripraviti hrano za nacionalni večer in jo prinesti na prizorišče. Nacionalni večer je bil dobro obiskan in se spoznali z jahači drugih ekip. Vsaka država je predstavila svojo tradicionalno hrano in pijačo. Obiskovalci so imeli veliko izbiro mesa, bonbonov, pijač in sladic.

Nedelja, 4. avgust 2019
Glavni dogodek v nedeljo je bila otvoritvena slovesnosti, ki je potekala popoldne. Za to smo morali nositi svojo jahalno uniformo: rdečo jakno iz Kanade, belo srajco, bele hlače, črno kravato in črne usnjene jahalne škornje. Ekipe so se podale na ovalno stezo in se postavile na sredini na travnatem območju. Organizatori so nas povabili k raziskovanju okolice “Lichtenberga” in uživanju v našem bivanju v Berlinu. Na progo so stopili tudi jahači štafete, ki so pokazali skoraj 80 prisotnih konj. Skoraj vse barve islandski konj je bilo videti v tej štafeti, kar je bilo videti zelo kul.

Otvoritev Svetovnega prvenstva

Proti koncu otvoritve je vsak jahač dobil ”darilo” z logotom SP-ja, podobno kot smo to dobili na Danskem.
Ko se je zaključila otvoritev, so bili na sporedu ponovno treningi po urniku.

Ponedeljek, 5. avgust 2019
Nadaljevali smo treninge po urniku in opazovali druge tekmovalce. Kanadska ekipa je imela na voljo le 20 minut trening, katerega si je telila z Ameriško ekipo, ki pa je bila zelo fleksibilna in smo lahko dani čas pravično razdelili.

Torek, 6. avgust 2019
Končno veliki da. Sarah je jahala v svoji skupini zjutraj, jaz pa sem nastopila popoldne. Z rezultati v V1 sem zadovoljna, saj to ni najina najmočnejša disciplina in sva s Tilberijem za malenkost zvišala oceno z leta 2013.Končala sva na 26. mestu z oceno 5.83. Po odjahani disciplini smo si vzeli še nekaj časa za opazovanje drugih tekmovalcev in šli na krajši ogled Berlina.

Sarah in Victoria

Sreda, 7. avgust 2019
To je bil dan pred našim glavnim nastopom v disciplini T2. Zaradi športnih in rejskih disciplin na ovalni in pas stezi, ta dan ni bilo razpisanih treningov. To je pomenilo, da smo morali bodisi vaditi na progi ob 6. uri pred kakršnimo koli disciplino ali ob 21. uri, ko je bil dan končan. Na progi smo imeli trening ob 21. uri, kar pomeni, da smo vadili z ostalimi konji za T2. Čez dan je bilo zelo vroče, zato sem z veseljem vadila pozneje zvečer, ko se je končno ohladilo. Z nami je bilo na stezi še 4-6 drugih konj. Ogrevali smo se in nato začeli s sproščeno vajo. Tilberi je resnično užival v hladnejši temperaturi in pokazal odlično pripravljenost na del discipline, ki zahteva popuščene vajeti.

Četrtek, 8. avgust 2019
No, to je to. Naš blok se je začel ob 14.30, kar pomeni, da sem imela nastop sredi največje vročine. Za Tilberija in mene je bilo tako vroče, da smo se začeli znojiti še predno smo stopili n trening stezo. Ogrevala sva se približno 10 minut in pri tem sem pazila, da od Tilberija ne zahtevam preveč.
Prišel je najin čas in šla sva na glavni oval. Tilberi je šel odlično in naredili sva najboljše, kar sva lahko.
Končala sva na 25. mestu s skupno oceno 6,27. Glede na vse dejavnike in samo 4 tedne z Tilberijem sem zelo zadovoljena z našimi rezultati.

Victoria in Tilberi v T2

Petek, 9. avgust 2019
To je bil Sarahin dan. Jahala je Vidarja že v jutranjem bloku in izvrstno odjahala disciplino T1, glede na to, da ga je jahala le 4 tedne pred tem. Preostanek dneva smo preživeli ob gledanju pas disciplin. Ker tega nemoremo gledati vsaki dan je bila to prava paša za oči.

Sobota, 10. avgust 2019
Imeli smo čudovit dan ob gledanju nekaterih finalov in najboljših jahčev na svetu. Uživali smo tudi v potepanju po velikem prostoru z različnimi prodajalnami konjske opreme in ob preizkušanju različnehrane. Kupili smo vstopnice za soboto zvečer “Več konjskih moči”, ki je vključeval veliko različnih konjskih “aktov”. Bila je zelo dobro organizirana predstavitev, z nekaj neverjetnimi konji in jahači. Dolga je bila skoraj dve uri z velikim finalom na koncu.

Nedelja, 11. avgust 2019
Pred zaključno slovesnostjo, smo si ponovno ogledali finalna tekmovanja. Za Zaključno slovesnost smo morali nositi svojo jahalno uniformo, podobno slovesnosti ob odprtju. Podelili so nam rozete, organizatorji pa so se zahvalili vsem prostovoljcem. Res je posebno videti vse jahače in prostovoljce na progi hkrati. Vse to pokaže, kako velik je dogodek in koliko je potrebno, da ga izvedejo. Ko je bila zaključna slovesnosti končana, smo na žalost morali začeti spodirati tabor in se spakirati.

Kanadska ekipa

Vsega je enkrat konec

V ponedeljek smo se z družino odpravili na majhen dopust. Mislim, da je bil po vseh pripravah in stresu na svetovno prvenstvo zaslužen. Svetovno prvenstvo je vedno odlična priložnost, da bi videli stare prijatelje in spoznali nove. Vesela sem, da sem se končno osebno srečal s Sarah Lefebvre in Kassie Brennan. Prej smo govorili samo po telefonu, ker sem jaz v Ontariu, oni pa so v Britanski Kolumbiji. Super je bilo tudi, da sem še enkrat videla Arnolda Faberja, Gotza Georgea in Steva Kosterja.

Svetovno prvenstvo je tudi odlična poslovna priložnost za spoznavanje novih proizvajalcev sedl in ostale opreme. V Kanadi imam veliko spletno trgovino s konjsko opremo z izdelki, ki so na voljo z vsega sveta, in ponujamo poštne pošiljke po vsem svetu. V naslednjih mesecih bo na moji spletni trgovini dostopna vsa čudovita oprema, ki je bila na voljo tudi na Svetovnem prvenstvu.

Če ste zainteresirani obiščite mojo spletno stran
www.eaglewoodequestrian.ca

Iskreno se zahvaljujem vsem, ki so mi pomagali in me podprli pri tej čudoviti izkušnji. Vem, da je to posebna priložnost, ki ne pride prav pogosto. Hvaležena sem, da sem imela priložnost, skupno štirikrat, tekmovati za Kanado na Svetovnih prvenstvih. Upam, da bom lahko s svojimi izkušnjami še naprej pomagal kanadski ekipi in drugim jahačem, ki želijo tekmovati.

Victoria Stoncius